EEC / ZIELONO MI – piknik miejski z Food Think Tank (PL)
   

14.05.2016 / 12:30
skwer przed Centrum Sztuki WRO

EEC / ZIELONO MI – piknik miejski z Food Think Tank (PL)
   

14.05.2016 / 12:30
skwer przed Centrum Sztuki WRO

Info

„Zielono mi” to hasło przewodnie pikniku miejskiego przed Centrum Sztuki WRO, którego przygotowaniem zajmie się kolektyw Food Think Tank. W menu tylko dania wegetariańskie i wegańskie.

Najważniejszym celem Food Think Tank jest szeroko rozumiana edukacja. Choć tworzą go specjaliści, którzy w swoich branżach doświadczyli i osiągnęli wiele, tu wszyscy jesteśmy mistrzami i uczniami. Pilnujemy, by proces był w ciągłym ruchu – nawet jeśli jest błądzeniem, w nieustannej otwartości – choćby miała wiązać się ze stratą. Za cel postawiliśmy pozyskiwanie i udostępnianie wiedzy, bowiem najwyższa jakość zapisana jest w haśle: „Im więcej dajesz, tym więcej otrzymujesz”. FFT spaja w swojej strukturze odrębne światy, przez co wielość perspektyw pozwala spotkać się w punkcie zupełnie nowego myślenia o jedzeniu. Działamy na tym, co lokalne i autorskie, dzięki temu wytworzone, komplementarne dobro zmienia świat tu i teraz. Food Think Tank pochłania bez reszty – każdego dnia zmienia nasze życie i nadaje głębszy sens naszej pracy.

Restauracje / Kucharze / Potrawy

  • BezOporów – Michał Duda i Paulina Kmiecik – wegetariański bulion z chrupiącymi
    warzywami, mus rabarbarowo-miętowy z kruszonką tymiankową
  • Mlekiem i Miodem – Tomasz Smuk – koktajl z ogórka zielonego, pietruszki i
    limonki z pianką z buraka
  • Sztrass Burger – Łukasz Jancewicz – mini burgery z rabarbarem w miodzie i
    czerwonym winie, pesto miętowo-bazyliowe z chilli, szpinakiem, truskawką, serem
    feta i rzodkiewką w maślanej bułce
  • Warsztat Food & Garden – Maksymilian Krupa i Igor Derbot – pampuch z kotletem
    jajecznym, sosem z sałaty masłowej i czosnku niedźwiedziego
  • Alyki – Paweł Błaszczyk i Paweł Małkowski – placek z batatów, galaretka z
    siemienia lnianego i orzechów nerkowca, emulsja z koziego sera, puree z
    marchewki, fasolki szparagowej i zielonej rzepy, sianko rabarbarowe
  • Szajnochy 11 – Michał Werda – tacos kukurydziany z humusem z chilli i majonez
    ziołowy
  • Koi Sushi Bar – Domin Kaletta – vege rolki ze świeżych warzyw
  • Pod Papugami – Mariola Mończak, Marek Sowa, Michał Wróbel, Katarzyna Kwiecień
    i Daniel Molendo – paczuszka z ciasta filo z cieciorką, szpinakiem, cytryną,
    podana na sałatce ze świeżych ogórków z miętą, kolendrą i chilli
  • Studio Kulinarne Browar Mieszczański – Joanna Aniszczyk i Piotr Kucharski –
    wiosenny chłodnik z prażonym słonecznikiem, jajkiem i szparagami oraz odwrócone
    ciasto rabarbarowe
  • The Monopol Hotel / Acquario – Justyna Słupska Kartaczowska i Valerii
    Khaichevskyi – panna cotta marchewkowa z malinami
  • Dobra Karma – Przemysław Rzosiński i Helena Sołowczuk – babeczki rabarbarowe
    z kremem tymiankowym, spring rollsy z chilli, kiełkami, pasta z orzeszków i
    szczypioru, tarta z rabarbarem i miętowa beza
  • Gi Gi Cafe – Joanna Solecka i Justyna Szafrańska – ciasto ucierane z
    rabarbarem i malinami oraz kisz z buraka i koziego sera, z micro botwinką
  • Kres – Oksana Yuryk i Iryna Tandur – woreczki naleśnikowe z parmezanem,
    migdałami i sosem rabarbarowym
  • Krasnolód – Bartek Deryło i Bartek Rychlik – lody wegetariańskie na oleju z
    prażonych pestek dyni, z dodatkiem awokado i przełożone kolorowym pieprzem/
    sorbet wegański na bazie selera naciowego, jabłka i ogórka przełożony variegato
    z rabarbaru
  • Michał Lepich – mini tarty rabarbarowe, cytrynowo-bazyliowe, szparagowe
  • Barbara – Małgorzata Miszczuk i Tomasz Biliczak – chłodnik z zielonych warzyw
    i ciasto rabarbarowe
  • Szklarnia – Aleksandra Sielska i Łukasz Łuniewicz – lemoniada rabarbarowa i
    bazyliowo-pietruszkowa
  • Stary Klasztor – Dawid Domaradzki – pierożki z rabarbarem i musem miętowym
    oraz pierożki z rzodkiewką, szczypiorkiem, twarogiem i pyrą
  • Browar Stu Mostów – Tomasz Stelmasiński – chłodnik ze szczawiu z zepsuta
    śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim