Info
„Zielono mi” to hasło przewodnie pikniku miejskiego przed Centrum Sztuki WRO, którego przygotowaniem zajmie się kolektyw Food Think Tank. W menu tylko dania wegetariańskie i wegańskie.
Najważniejszym celem Food Think Tank jest szeroko rozumiana edukacja. Choć tworzą go specjaliści, którzy w swoich branżach doświadczyli i osiągnęli wiele, tu wszyscy jesteśmy mistrzami i uczniami. Pilnujemy, by proces był w ciągłym ruchu – nawet jeśli jest błądzeniem, w nieustannej otwartości – choćby miała wiązać się ze stratą. Za cel postawiliśmy pozyskiwanie i udostępnianie wiedzy, bowiem najwyższa jakość zapisana jest w haśle: „Im więcej dajesz, tym więcej otrzymujesz”. FFT spaja w swojej strukturze odrębne światy, przez co wielość perspektyw pozwala spotkać się w punkcie zupełnie nowego myślenia o jedzeniu. Działamy na tym, co lokalne i autorskie, dzięki temu wytworzone, komplementarne dobro zmienia świat tu i teraz. Food Think Tank pochłania bez reszty – każdego dnia zmienia nasze życie i nadaje głębszy sens naszej pracy.
Restauracje / Kucharze / Potrawy
- BezOporów – Michał Duda i Paulina Kmiecik – wegetariański bulion z chrupiącymi
warzywami, mus rabarbarowo-miętowy z kruszonką tymiankową - Mlekiem i Miodem – Tomasz Smuk – koktajl z ogórka zielonego, pietruszki i
limonki z pianką z buraka - Sztrass Burger – Łukasz Jancewicz – mini burgery z rabarbarem w miodzie i
czerwonym winie, pesto miętowo-bazyliowe z chilli, szpinakiem, truskawką, serem
feta i rzodkiewką w maślanej bułce - Warsztat Food & Garden – Maksymilian Krupa i Igor Derbot – pampuch z kotletem
jajecznym, sosem z sałaty masłowej i czosnku niedźwiedziego - Alyki – Paweł Błaszczyk i Paweł Małkowski – placek z batatów, galaretka z
siemienia lnianego i orzechów nerkowca, emulsja z koziego sera, puree z
marchewki, fasolki szparagowej i zielonej rzepy, sianko rabarbarowe - Szajnochy 11 – Michał Werda – tacos kukurydziany z humusem z chilli i majonez
ziołowy - Koi Sushi Bar – Domin Kaletta – vege rolki ze świeżych warzyw
- Pod Papugami – Mariola Mończak, Marek Sowa, Michał Wróbel, Katarzyna Kwiecień
i Daniel Molendo – paczuszka z ciasta filo z cieciorką, szpinakiem, cytryną,
podana na sałatce ze świeżych ogórków z miętą, kolendrą i chilli - Studio Kulinarne Browar Mieszczański – Joanna Aniszczyk i Piotr Kucharski –
wiosenny chłodnik z prażonym słonecznikiem, jajkiem i szparagami oraz odwrócone
ciasto rabarbarowe - The Monopol Hotel / Acquario – Justyna Słupska Kartaczowska i Valerii
Khaichevskyi – panna cotta marchewkowa z malinami - Dobra Karma – Przemysław Rzosiński i Helena Sołowczuk – babeczki rabarbarowe
z kremem tymiankowym, spring rollsy z chilli, kiełkami, pasta z orzeszków i
szczypioru, tarta z rabarbarem i miętowa beza - Gi Gi Cafe – Joanna Solecka i Justyna Szafrańska – ciasto ucierane z
rabarbarem i malinami oraz kisz z buraka i koziego sera, z micro botwinką - Kres – Oksana Yuryk i Iryna Tandur – woreczki naleśnikowe z parmezanem,
migdałami i sosem rabarbarowym - Krasnolód – Bartek Deryło i Bartek Rychlik – lody wegetariańskie na oleju z
prażonych pestek dyni, z dodatkiem awokado i przełożone kolorowym pieprzem/
sorbet wegański na bazie selera naciowego, jabłka i ogórka przełożony variegato
z rabarbaru - Michał Lepich – mini tarty rabarbarowe, cytrynowo-bazyliowe, szparagowe
- Barbara – Małgorzata Miszczuk i Tomasz Biliczak – chłodnik z zielonych warzyw
i ciasto rabarbarowe - Szklarnia – Aleksandra Sielska i Łukasz Łuniewicz – lemoniada rabarbarowa i
bazyliowo-pietruszkowa - Stary Klasztor – Dawid Domaradzki – pierożki z rabarbarem i musem miętowym
oraz pierożki z rzodkiewką, szczypiorkiem, twarogiem i pyrą - Browar Stu Mostów – Tomasz Stelmasiński – chłodnik ze szczawiu z zepsuta
śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim