EEC / MIEJSKIE CHWASTOŻERSTWO – warsztat dla dorosłych i seniorów z Anną Rumińską (PL) + Lynn Cazabon (US)
   

13.05.2016 / 12:00-15:00

EEC / MIEJSKIE CHWASTOŻERSTWO – warsztat dla dorosłych i seniorów z Anną Rumińską (PL) + Lynn Cazabon (US)
   

13.05.2016 / 12:00-15:00

Partner

Info

Relacja z warsztatu na blogu ekostyl.blogspot.com

Podsumowanie działania na stronie Slow Food Dolny Śląsk 

//

Warsztat chwastologiczny zrealizuje Anna Rumińska (Matka Chwastożerców) wraz z amerykańską artystką Lynn Cazabon. Skierowany jest on do dorosłych i seniorów – mieszkańców Wrocławia zaznajomionych z dawnymi zwyczajami spożywania roślin nieuprawnych, wolnych, zwanych czasem dzikimi, a także z symboliką tych roślin w kontekście ważnych momentów astronomicznych wyznaczających cykl świąt dorocznych.

Majowy warsztat będzie poprzedzał przesilenie letnie i związane z nim uroczystości cywilne lub religijne, więc uczestnicy warsztatu poruszą tematy z zakresu m.in. antropologii jedzenia. Podczas warsztatu zaprezentowane będą rośliny nieuprawne zebrane m.in. z terenów Wrocławia. Z roślin zebranych z czystych lokalizacji uczestnicy przygotują potrawy. Odbędzie się też wykład chwastologiczny i plenerowa biesiada przy stole.

Działanie odbędzie się w ogrodzie willi na wrocławskim osiedlu Zacisze, gdzie mieści się WYKWIT – al. Kochanowskiego 21.
Warsztat w języku polskim, z elementami angielskiego (tłumaczenie w trakcie).

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy: kreis@wrocenter.pl

 

Anna Rumińska, architektka, etnolożka, antropolożka kultury i jedzenia, chwastożerczyni, publicystka, konsultantka, edukatorka, liderka grupy eMSA Inicjatywa Edukacyjna, marki Chwastożercy, inicjatyw społecznych i kulinarnych, np. Splot Szewska, Hala Targowa Wrocław Reaktywacja, Solpol Pop House. Członkini Slow Food International, propagatorka ruchu Slow Food, liderka convivium Slow Food Dolny Śląsk, współzałożycielka convivium Slow Food Wrocław (czerwony ślimak), stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Uniwersytetu Wrocławskiego, członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego i Sekcji stroju ludowego i rękodzieła, członkini International Society of Ethnobiology, partnerka akcji Zdrowe Żywienie Małych Wrocławian, realizuje edukację kulturową, architektoniczną, kulinarną, rozwój polityki targowej miast i wsi, promocję nieuprawnych roślin jadalnych, lokalnego dziedzictwa kulinarnego, zdrowego żywienia dzieci, aktywizację przestrzeni publicznej, uniwersalny design, placemaking, rozwija „ławkologię”. Z pochodzenia Wrocławianka, z zamiłowania i poczucia – Dolnoślązaczka.

Lynn Cazabon tworzy prace w oparciu o różnorodne media i metodologie – fotografię, wideo, dźwięk, aplikacje mobilne, instalacje i działania w przestrzeni publicznej. Jest absolwentką Cranbook Academy of Art (MFA) i University of Michigan (BA). Profesor nadzwyczajny University of Maryland Baltimore County. Laureatka licznych nagród i stypendiów m.in. Fulbright Scholar Award, Rubys Media Arts Grant (przyznawany przez Greater Baltimore Cultural Alliance), Maryland State Arts Council, Future of the Present Grant (przyznawany przez Franklin Furnace Archives), Camargo Foundation Fellowship, Core Fellowship (przyznawany przez Glassell School of Art/Museum of Fine Arts, Houston). Rezydentka programów: Klondike Institute for Art and Culture, Playa, Jentel Foundation, The MacDowell Colony, Fundacion Valparaiso, Bemis Center for Contemporary Arts, Yaddo, Anderson Ranch Arts Center. Jej prace znajdują się w kolekcji Museum of Fine Arts w Houston.